Слідкуйте за нами

08-11-2018

 

8 листопада, у рамках відзначення Дня української писемності та мови у бібліотеці – філії № 3 відбулася зустріч учнів 10-х класів  КНВК № 6 з представниками  ГО «Рух захисту української мови», волонтерами Ярославом Волошиним та Петром Данишем. 

 Хлопці розповіли  про свою роботу у організації, про виникнення та становлення української  мови, ознайомили з багатьма цікавими та маловідомими фактами з історії виникнення нашої рідної мови. Ярослав Волошин є ще й координатором безкоштовних курсів з вивчення української мови, які діють у нашому місті, то ж усі бажаючі мали змогу більше дізнатися про роботу курсів та долучитися до вивчення української мови.

 

 Родзинкою заходу стала демонстрація фільму «Спадок нації» режисера Олександра Ткачука та сценаристки Лесі Воронюк. Головна ідея фільму – вишити, що вижити. Фільм розповідає про історію української вишивки. Історія вишиванки у фільмі нерозривно переплетена з історичними хроніками, особливо з тих періодів, коли наявність у хаті вишиванки стала маркером «небезпечних» ідеологічних переконань.

 Гіркі, і, водночас, надихаючі історії – від часів сталінських репресій до подібних ситуацій після початку заворушень на сході навесні 2014 року – розповідають глядачеві безпосередні свідки подій. Над фільмом активісти працювали із серпня 2015 року, об’їздивши всі етнографічні регіони України та поспілкувавшись із майстрами. Своїми свідченнями поділилися також представники української діаспори із 5 країн світу.

 

 

 

 

 

Перегляд фільму не залишив у залі байдужих глядачів, кожен виніс для себе щось нове та цікаве. Цей фільм конче необхідно побачити кожному. Такі фільми творять історію нашої держави.

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X