Слідкуйте за нами

25-10-2018


 

«Нічим не порівняти труд вчителя.

Радіє ткаля шовку під руками.

Радіє сталевар вогню своєму.

Співач радіє диво-оксамиту.

Озимини під небом барвінковим –

Учителю потрібні роки й роки…»

Іван Драч «Дума про вчителя»

 



   24 жовтня бібліотекарі філій №6 та №1 організували бібліо-експресс "Історія Павлиського краю: відомі і невідомі".

Цей край відомий завдяки видатному гуманісту, письменнику, публіцисту, мислителю та педагогу Василю Олександровичу Сухомлинському.

Спадщина В.О.Сухомлинського розійшлася по всьому світу, але найбільше зосереджена в педагогічно-меморіальному музеї В.О.Сухомлинського, який знаходиться в смт. Павлиш Онуфріївського району Кіровоградської області.

 

 

    Саме цей музей відвідали бібліотекарі ЦБС для дорослих. Він має кілька особливостей, поєднання яких надає йому рис унікальності.  Розташований музей у приміщенні школи, яку 22 роки незмінно очолював Василь Олександрович. Збережено педагогічну документацію школи 1950-1960-х років, певну частину творчих матеріалів учителів і учнів, підготовчі матеріали, рукописи до літературних і науково-педагогічних праць Василя Олександровича, особисті документи педагогів.

 

    До 100-річчя з дня народження В.Сухомлинського у музеї відбулася реконструкція та поповнення новими експозиціями.

 

 

   У центрі першого залу знаходиться бюст, що є авторською копією пам'ятника на могилі педагога. Він розташований на фоні слів «Серце віддаю дітям», що були не тільки назвою його найвідомішої книги, а й девізом усього життя.

 


 


   Бібліотекарі оглянули музейну територію, робочий кабінет Василя Олександровича та помешкання родини Сухомлинських.

Експозиція музею поділяється на дві частини: перша – педагогічна – це три експозиційні зали, де експонати розміщені за хронологічним принципом (дитячі, юнацькі роки В.О. Сухомлинського, становлення його як педагога, керівника, науковця (1918-1960 рр.); друга - меморіальна частина – квартира, де жила сім’я Сухомлинських, сімейна бібліотека, яка найбільше вразила бібліотекарів, кабінет педагога, шкільна садиба.
   Вона відображає середовище діяльності та побуту педагога – керівника, вчителя, вченого, сім’янина.

 

 

 

    Значну роботу з організації збору матеріалів для експозиції здійснив перший директор музею Микола Андрійович Литвиненко, який завітав на зустріч із бібліотекарями. Він розповів про історію Павлиського краю, про знайомство з визначним педагогом, про створення музею та багато цікавих життєвих історій, а ще подарував власну книгу «Яскрава зоря Сухомлинського».

 

 

    Ця книга про унікальне явище – як за коротке життя сільський директор зумів піднятися до вершин педагогічної науки, написати книги, що стали найкращими порадниками у вихованні дітей освітянам, батькам, працівникам дошкільних закладів.

  Після огляду музею В.Сухомлинського бібліотекарі відвідали могилу К.Ємельяненка, героя, який ціною власного життя захищав свій край в запеклих боях. 


 

 


 


   Екскурсія закінчилася покладанням квітів на могилі відомого добротворця з Павлиша Василя Сухомлинського та Кості Ємельяненка - народного героя.

 

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X