Слідкуйте за нами

10-01-2018

 

Книжкова галерея "Ювіляри року”  у відділі абонементу ЦМБ ім. М.Горького традиційно знайомить користувачів з видатними письменниками, діячами України, чиї ювілеї припадають на цей саме час.

В січні 2018 року галерея відкрилась книжковою виставкою "Василь Стус — журба і гордість України”.

Присвячена вона відомому українському поету, перекладачу, літературознавцю, якого вважають символом незламності духу — Василю Семеновичу Стусу. 6-го січня йому виповнилось би 80 років.

 

Він був одним з найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, членом гельсинської групи захисту прав людини. Скрізь і завжди відстоював українську мову. Наголошував, що "моя мова — мамина”. За свої переконання був двічі арештований. Загинув 14 вересня 1985 року у таборі в Пермській області, вже напередодні "перебудови".  Рідні та однодумці змогли перепоховати його на українській землі тільки у 1989-му.

Все життя поета було, по суті, боротьбою за незалежність України, за право бути хазяїном на своїй землі.

Україна змогла гідно вшанувати свого героя лише після здобуття Незалежності. Стус — Лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка (1991), має звання Героя України (2005, посмертно).

 

 


На книжковій виставці до уваги користувачів представлені твори поета та книги про нього. Приємно, що є і нові надходження. Це: Стус, В.С.  Вибрані твори. - К.: Смолоскип, 2014. (серія "Шістдесятники”),  Дорошенко О. Василь Стус. - Х.: Антологія, 2015.,  Стус В.С. Листи у вічність... - Донецьк: ТОВ "ВКФ "БАО”, 2012.,   Стус В.С. Вибрані твори. - Донецьк: ТОВ "ВКФ "БАО”, 2011., інші.

Книги на виставці доповнені цитатами та висловами поета. Окремо роздрукована своєрідна автобіографія митця, що має назву "Двоє слів читачеві”.

Поет вірив, що буде потрібним рідному народу, не дивлячись на відлученість від читача й України. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X