Слідкуйте за нами

22-12-2017

 

21 грудня у відділі мистецтв ЦМБ відбулося відкриття виставки «Жертви Голокосту та праведники: Кременчук пам’ятає». В основу виставки лягли історії про Голокост та праведників, що друкувалися у перші роки Незалежності України у кременчуцьких газетах. Оцифровані газетні статті доповнені фотографіями з архіву Кременчуцького краєзнавчого музею.


 

 

 

 

Виставку розроблено ГО «Культурний ді@лог» у співпраці з Кременчуцьким краєзнавчим музеєм  в рамках Проекту «Вчимося пам’ятати». Проект відбувається за підтримки Міністерства закордонних справ ФРН та Німецького посольства в м. Київ в рамках програми розширення співпраці з громадянським суспільством в країнах східного партнерства 2017 та знаходиться під протекторатом Центральної ради євреїв Німеччини.

 

 


Олена Нестерова та Ольга Бережна від ГО «Культурний діалог» відкрили захід, перше слово надавши Аллі Гайшинській - директору Кременчуцького краєзнавчого музею. Її розповідь про  реальні історії з тих страшних часів, коли кременчужан-євреїв окупанти знищували лише за саму приналежність до єврейського народу, не можливо було слухати без сліз… Праведники миру, рятуючи життя іншим, часто втрачали своє.  Долі і душі людські так переплелися у вихорі війни, що життя стало сильнішим за смерть…

 

У відкритті виставки брав участь Маттіас Ріхтер - координатор проектів Єврейської громади в м. Дюссельдорф. Він розповів про виникнення ідеї створення такого проекту, адже існує багато представників місцевих громад, які зацікавлені у проведенні активної меморіальної роботи у своєму місті.

 Анна Бережна - координатор проекту «Майстерні пам’яті» повідомила про діяльність проекту в містах України. Відрадно чути, що Кременчук опинився серед славної когорти таких  міст, як Чернівці, Ужгород, Київ, Кремінець, Львів, Черкаси, Дюссельдорф…

            Вона запросила до участі в інтерактивній грі з використанням незвичайних предметів, значення яких можна було дізнатися, уважно прочитавши статті з виставки. Учасники гри шукали відповідь за допомогою представлених експонатів, а потім повідомили результати всім присутнім. Таким чином було озвучено зміст статей.

 

 

         Уткіна Зоя Павлівна, голова благодійного фонду «Хесед Хаїм» в Кременчуці  наголосила про необхідність роботи, яка проводиться в рамках проекту, та запросила до співпраці всіх бажаючих.


Великий інтерес викликала і література, представлена на виставці.

 


Підводячи підсумок цього небуденного заходу, хочеться згадати слова поета: «Це потрібно не мертвим, це потрібно живим…». Тож пам’ятаймо свою історію, якою б жахливою вона не була. Збір спогадів, документів та матеріальних свідоцтв Голокосту – обов’язок нашого покоління. Щоб нащадки знали. Щоб страшна історія більше ніколи не повторилася.

 

 

 

 


Коментарі: Залишити коментар
 
X