Слідкуйте за нами

27-10-2017

 

Днями у відділ абонементу бібліотеки ім. М. Горького, що на вул. Соборній, відбувся  мистецький вечір-портрет, присвячений 145-ій річниці з дня народження славетної жінки України Соломії Крушельницької.   

Ця жадана подія зібрала учасників колективів художньої самодіяльності,  бібліотечних працівників, читачів, простих шанувальників його величності  пісенного мистецтва, унікальним представником якого й була оперна співачка світового рівня, педагог  С.Крушельницька.

Якщо говорити коротко, захід вдався на славу, оскільки, окрім вдало складеного сценарію, до його втілення долучилися не тільки працівники бібліотеки, але й добровільні помічники в особі виконавців пісенного ряду, у фарбах якого свого часу яскравим голосом  вигравала наша співачка.

Арію із опери Миколи Лисенка «Наталка-Полтавка», поставленої за однойменною п’єсою Івана Котляревського та ще декілька широковідомих творів виконала добре відома місцевим шанувальникам пісенного мистецтва Олена Івлєва.  А ось дует у складі уже згаданої співачки та Василя Панченка виконав партію Одарки й Карася із опери Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». У її ж виконанні прозвучала українська народна  пісня «Ой дубе, ти, дубе» та ще декілька популярних у народі творів. А ось Тетяна Широка, керівник народного театру «Арлекін», що діє в стінах педагогічного коледжу ім. А.С. Макаренка, виконала пісню «Колискова».

Господарями свята по праву були бібліотекар відділу абонементу Ольга Домбровська (ведуча) та її колеги «по цеху». Добре впоралися зі своїми обов’язками акомпаніатор Наум Шляхман та ще один ведучий Анатолій Зигар.

Як і завжди, бібліотека цього дня цілком логічно стала центром дозвілля й виховання, місцем, де постійно проводяться літературно-мистецькі, тематичні та творчі ранки й вечори, усні журнали, читацькі конференції й презентації книг, зустрічі з літераторами і загалом творчими людьми.

Отже, всі присутні стали учасниками прекрасного дійства, де велася розповідь про дивовижний пісенний світ мисткині, який вдало супроводжувався не тільки піснею, але й яскравими слайдами-ілюстраціями.

Втішаючись золотому скарбові України, яким була і завжди буде Соломія Амвросіївна Крушельницька, володарка золотих корон і вінків, свою радість і захоплення добре організованим і проведеним вечором висловили творчо об’єднані в одну велику родину гості.

Ще й ще раз хочеться низько вклонитися організаторам дійства за цей безцінний дар – добре вплетений у наші сірі будні святковий вінок, серед яскравих квіток якого багато тепла, світла, горіння й людської доброти.

 

Федір Чужа,

літератор, журналіст

 

 25.10.2017 р.

Коментарі: Залишити коментар
 
X