Слідкуйте за нами

12-10-2017

 

 

Вони не скиглили, не сиділи на печі склавши руки і не били себе кулаками в груди з пустопорожніми викриками. Вони йшли й виборювали Україну, її майбутнє. Вони — Мужі чину, захисники рідної землі, свого народу. Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох українських поколінь. То ж не даремно День захисників України нині відзначається разом з Днем українського козацтва на світле свято Покрови Пресвятої Богородиці.

 

До цих національних свят бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Шпак Таміла та Ходова Наталя провели в ЗОШ № 11 для учнів 9 класу історичну годину "Пилип Орлик, Петро Дорошенко” із циклу "Мужі чину”.

 «Не дрібний егоїзм, не змагання до наживи й особистих вигод кермувало цим гетьманом. Він щиро дбав про добро рідного краю», - так сказав про Дорошенка  Історик В. Антонович. А ім'я Пилипа Орлика, гетьмана у вигнанні, автора першої української Конституції, за якою Україна трактувалася, як гетьмансько - парламентська республіка, було вилучено царською владою з історії України. Воно тривалий час офійно замовчувалося, або ж проклиналося разом з ім'ям Мазепи.

 

Спільним для цих історичних особистостей є те, що вони всіма силами намагались об'єднати Україну в одну незалежну державу.

Бібліотекарі розповіли учням цікаві подробиці біографій цих неординарних людей, про їхні досягнення і невдачі, адже шлях до нашої Незалежності був таким довгим і нелегким, повним втрат і сподівань.

 

Розповіді бібліотекарів доповнили на екрані відео: "Козацькі розваги. Історія Руїни (Петро Дорошенко),  "Обличчя української історії. Пилип Орлик.”, "Козацький марш”.

Присутні були запрошені до бібліотеки, де вони матимуть змогу взяти почитати книги з книжкової виставки "Подорож козацькими шляхами” та багато іншої цікавої літератури.

 

Національне свято —  День захисника України — єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами. Маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.

 


Коментарі: Залишити коментар
 
X