Слідкуйте за нами

24-03-2017
   21 березня для учнів та викладачів Кременчуцького професійного ліцею ім. А.С.Макаренко та 22 березня 2017р. для школярів ЗОШ №19, працівниками відділу абонементу ЦМБ, була проведена історична година «Іван Мазепа – порив до свободи» із циклу «Мужі чину». 
   Навколо постаті гетьмана І.Мазепи вже майже три століття точаться гострі суперечки, схрещуються різні, часто полярні, думки. Захоплення, різке неприйняття, замовчування – щонайменше діапазон суджень про нього.

 

 

 

      Що спонукало його перейти від одного правителя до іншого? Чому улюбленець Петра 1, удостоєний небувалих царських щедрот, став його заклятим ворогом? Яке його місце серед українських гетьманів?

    Гетьман України Іван Степанович Мазепа (1639 – 1709) був високо інтелектуальною особистістю, здобувши освіту, володів вісьмома іноземними мовами, мав інтерес до ренесансового бачення правителя та держави.
     Володіючи сильною персональною владою, застосував колективні форми правління, зокрема Генеральну раду. Інтереси держави та свої землі ставив вище особистих. Дбав про церкву і підносив її. Розвиток освіти бачив як один з магістральних курсів у своїй політиці, дбав про науки та вчених. Активно сприяв національному книгодрукуванню, фінансуючи різні видання особисто. Сам не цурався мистецтв – музики і віршування, цікавився архітектурою, книгами, образотворчим та ужитковим мистецтвом.
     Іван Мазепа один із перших виплекав ідею самостійної незалежної Української держави, підняв цю ідею на височінь загальнонаціональної історичної мети. 

 

 

     Про безсмертя і височінь справи гетьмана І.Мазепи йшла мова на історичній годині «І.Мазепа – порив до свободи».

     Цікаві історичні факти біографії цієї неординарної особистості ви зможете знайти  в книгах таких авторів: 
     Реєнт О.П. «Усі гетьмани України»; Мицик Ю. «Іван Мазепа»; І.Борщак, Р.Мартель «І.Мазепа»; Г.Мельничук «1000 незабутніх імен України» та інш.
     Запрошуємо учнів, вчителів, вихователів, пересічних громадян до відділу абонементу (Соборна, 11) вибрати цікаву книгу для розширення світогляду та змістовного відпочинку. Бажаємо приємного читання, друзі!




Коментарі: Залишити коментар
 
X