Слідкуйте за нами

06-03-2017

В форматі оновлюваної книжкової галереї "Ювіляри місяця" у відділі абонементу ЦМБ ім. М. Горького відкрилася книжкова - виставка "Гаряче серце Григорія Терещенка".

 

Присвячена вона 95-річчю від дня народження відомого українського прозаїка, члена Спілки письменників України, Григорія Михайловича Терещенка.

Григорій Михайлович народився 27 лютого 1922 року на Брянщині. Але значну частину свого життя прожив у нашому місті Кременчуці. Йому присвятив свою творчість: його історії, трудовим будням. А ще непростим рокам Другої світової війни і людям на війні. Адже сам був учасником війни і добре знав, як воно було.

 

Слід зазначити, що Терещенко - учасник Параду Перемоги на Красній площі. Нагороджений орденами Червоної зірки, Великої Вітчизняної війни II ступеня, Богдана Хмельницького II ступеня, медаллю «За бойові заслуги» та іншими.  З 1940 до 1973 року перебував на військовій службі, після чого був звільнений у запас.

Друкуватися почав ще в шкільні роки.

Тривалий час – із 1965 по 1974 рік – керував Кременчуцьким літоб’єднанням «Славутич». Член Національної спілки письменників України з 1971 року. За роман «Граніт», як за кращий твір про людей робітничих професій, у 1978 році отримав республіканську премію.

 

 

Його книгами цікавляться і зараз. Наприклад, популярною є збірка "За любовь не судят", куди увійшли романи "Медсанбат", "За любовь не судят", "Горячее лето".

Ті користувачі, що хочуть більше дізнатися про рідний край, часто вибирають книги Терещенка, написані у співавторстві з нашими краєзнавцями, наприклад, "Обжалованию не подлежит" - про трагічні долі людей, які стали жер вами масових репресій 30-х років, "Ополченцы" - про Кременчуцьку дивізію народного ополчення 1941-го, "Не вернулся" - теж про війну.

А от історичний роман "Запроданий корпус" є результатом тривалого дослідження автором теми Північної війни. В романі оживають Карл XII, Петро І, І.Мазепа інші видатні та менш відомі українці, чиї долі закрутили воєнні події. Книга видана в Кременчуці в 2004 році і теж має привязку до нашого міста.


Цікавим елементом виставки стали фотоальбоми із сімейного архіву родини Григорія Терещенка, які на прохання бібліотекарів надала донька письменника Т.Білозьорова. За що ми їй дуже вдячні. Такі альбоми самі по собі мають велику цінність. Вони - свідчення цілої епохи і допомагають відчути час, в який жив і творив письменник, і незмінно викликають жвавий інтерес. А ще серед родинних світлин можна зустріти фотографії інших відомих письменників, наприклад, Б.Олійника, О.Ковіньки, які бували в гостях у Г.Терещенка.

Тож запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу бібліотеку по вул. Соборній,11 і дізнатися більше про нашого земляка - письменника та його творчість

.

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X