Слідкуйте за нами

07-02-2017

 

     Світова естрада на неофіційному конкурсі нещодавно спробувала визначити три найпопулярніші у ХХ столітті естрадні пісні.

     Перше місце було віддано іспанській поетесі Консуело Веласкес за романс на її слова «Бесаме мучо». Третє місце посіла одна з пісень групи «Бітлз», що записана на їхній платівці «Yellow Submarine».

 

 


     А ось друге місце отримав  романс «Очи черные».

     Його з успіхом виконують на всіх континентах різними мовами: і наймаститіші вокалісти-професіонали та музиканти зі світовим ім'ям, і самодіяльні артисти вулиць та ресторанів.

 

 


     А написав слова до цієї пісні наш земляк з Полтавщини Євген Гребінка ще 1843-го року.  (Народився Є.П. Гребінка 2 лютого 1812 року за 16 кілометрів від Пирятина (тепер — с. Мар’янівка Гребінківського району).

 

 


     З нагоди його дня народження бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ ім. М.Горького Ходова Н.В. та Шпак Т.М. разом з завідуючою шкілької бібліотеки школи N 19 Нестеровою О.В. провели для старшокласників літературну елегію "Візьміть мене додому".

     Учні дізналися багато цікавого про життя і творчість цього особливого для української літератури поета, письменника, байкаря. Він торував шлях сучасній українській літературі. Брав активну участь в організації викупу Т.Шевченка з кріпацтва, саме він 1840 року подав рукопис "Кобзаря" до цензурного комітету, видавав український альманах "Ластівка". Його ім'я було відоме всім читаючим українцям. А пісні - романси російською та українською мовами мали шалений успіх.

 


     Доля відміряла йому лише 36 літ. Дитинство, навчання, закоханість, література. Саме кохання надихнуло поета на безсмертні рядки майбутнього романсу "Очи черные", який прозвучав на заході у відеофільмах.

     А учні школи Сліпець Настя, Лялюк Настя, Бубкова Катя, Діденко Даша, Копилова Дарина, Шаповалов Максим прочитали присутнім байки та вірші поета.

 Гребінка заповідав бути похованим на рідній землі українській: «Візьміть мене додому… Хай мені заспіває жайвір степовий у рідному краю…». І воля його була виконана. Спочиває поет у рідній Мар’янівці, на пагорбі при колишньому Чумацькому шляху.

     Євгенові Гребінці неайбільше підходить українське звертання: добродій - він невтомно сіяв добро, котрого так бракує на цьому світі.

     Якщо вас зацікавила ця неординарна особистість, запрошуємо до нашої бібліотеки.

 

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X