Слідкуйте за нами

19-11-2021
      21 листопада згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року в Україні відзначається День Гідності і Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
      Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Події, що відбувалися в Україні в період з 21 листопада 2013 року по лютий 2014 року, висвітлені в літературі різними людьми і з різних точок зору.
 Пропонуємо добірку видань, в яких відображена суть історичних подій і процес народження нової нації. Ці книги допоможуть "освіжити" в пам'яті події восьмирічної давнини та відчути атмосферу тих часів. 

       Іванцова М.   Намальовані люди[Текст] : роман / Міла Іванцова. - Київ : Білка, 2021. - 447 с.
       Роман Міли Іванцової "Намальовані люди” – це розлога художня хроніка зими 2013-2014 рр. про звичайних людей, поставлених у незвичайні обставини. Про Майдан та антимайдан, про небайдужих, які постали проти злочинної влади за людську гідність, про силовиків, поглядом з іншого боку барикад, про тих, кого взагалі не торкнулося. Про художників і медиків, підприємців і студентів. Про чоловіків та жінок, підлітків та літніх людей, українців і не тільки. Про кохання, силу духу, взаємопідтримку, самопожертву, людяність і любов у широкому сенсі цього слова. І, звісно, про Київ, буремний і буденний, як і в усіх інших романах авторки.












      Час героїв : інтерв'ю з учасниками подій часів Революції Гідності та війни на Донеччині / спілкувалася Надія   Кир'ян. - Київ : Ліра-К, 2020. - 79 с.
      Герої цієї книжки - учасники Помаранчевого Майдану, Майдану Гідності, добровольці-воїни АТО, журналісти, філософи,   талановиті письменники та музиканти, митці. Серед них і зовсім юні, і поважного віку, вони з різних куточків України від сходу     до заходу, від півночі до півдня. Усіх об’єднує палка любов до України, бажання, щоб їхня Батьківщина здолала всі перешкоди   на шляху до вільного заможного життя, процвітання.   Цьому   повсякчас   сприяють   і   словом, і ділом, ризикують   добробутом,  здоров’ям і навіть життям. Саме цим вони будуть цікаві нашим читачам.








      Шор М.   Українська ніч. Історія революції зблизька [Текст]. - Київ : [ДУХ І ЛІТЕРА], [2018]. - 260 с.
      «Українська ніч» Марсі Шор — не класична історична книжка чи хроніка. Передусім це розкриття досвіду й   переживань  людей — як відомих, так і «звичайних» українців, — які опинилися у вирі революційних подій. Для неї   Євромайдан і наступні події — це трансформаційний досвід у житті таких людей, як польська письменниця Оля Гнатюк, що   допомагає будувати барикади на Майдані, або худорлявого викладача історії з Дніпра, який вирушає на схід захищати   свою країну. Своєю книжкою Шор прагнула зробити ці події ближчими для англомовного читача й допомогти побачити   українську революцію очима її учасників. 
      Для читача це подвійна подорож. Одна — в часі: від побиття студентів і розстрілів на Майдані до перших місяців   війни. Друга — Україною: від заходу на схід.


 








    Виноградов О.   Слово Майдана [Текст] : [публицистические произведения] / Олег Виноградов. - Киев : Издатель Корбуш, 2014. - 521 с.

      У книзі зібрано сто оповідань учасників і очевидців подій, що сталися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану нададуть можливість дізнатися всю правду про революційний Майдан, а також зрозуміти думки, надії і вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь України і гідність свого народу. Всі оповідання - цікаві, відверті, емоційні і по-своєму унікальні. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному. 


   









      Капранов В.В.   Майдан.Таємні файли[Текст] : [журналістське розслідування] / Брати Капранови. - Київ :   Нора-Друк, 2017. - 314 с.

      Настав час дізнатися правду про майдан. У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі   залишається таємницею.
 Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та   Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків?
      Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто   їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував,   працював для того, щоб Революція перемогла.


   









      Сан-Марино Р.   Пробудження. Про революцію із перших вуст[Текст]. - [Київ] : [Видавнича група КМ-   БУКС],  [2016]. - 66,00 грн.

      Книга "Пробудження. Про революцію з перших вуст" написана учасником цих подій, який, як і більшість чесних і   вільних духом українців, не зміг залишитися осторонь від того, що відбувається.


 













    Кошкіна С.   Майдан. Нерозказана історія : головне розслідування подій Революції Гідності [Текст] / Соня   Кошкіна. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 394 с.

      Як планували та здійснювали розгін студентів?  Хто готував бійню на Банковій 1 грудня та спробу розгону Майдану 10   грудня?  Хто доправив із Росії в Україну «гуманітарний вантаж» – 13 тисяч гранат, які застосовували проти Майдану?     Який наказ отримали снайпери, виведені на позиції ще 14 січня?  Хто розстрілював героїв Небесної сотні, і чому досі не   названо винних? Книга дає відповіді на ці та інші питання. До книги ввійшли відверті інтерв’ю головних дійових осіб тієї   історичної зими, людей, що перебували по обидва боки барикад Революції.


 










      Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність[Текст]. - [Київ] : Дух і літера,   [2018]. - 814 с.

      У книзі зібрані свідчення учасників Майдану про допомогу постраждалим. Першу частину текстів складають спогади   про медичну (і менше - соціальну, психологічну, правову та іншу) допомогу майданівцям та їхнім родичам у Києві та   Україні. Зафіксовано безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який має бути осмисленим і стати важливим для   національної пам'яті сучасників, та майбутніх поколінь. У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну   солідарність в організації допомоги постраждалим. Така взаємодія з іншими країнами не має аналогів у нашій історії і варта   того, щоб бути зафіксованою - як вдячність і пам'ять для наших закордонних друзів.










       Кокотюха А.А.   Вогняна зима[Текст] : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 352 с.
       Ще вчора кожен мав своє життя, у якому, здавалося, не було місця для подвигу. Але прийшла вогняна зима 2013–2014-го, і тисячі українців опинилися у вирі Революції Гідності, щоправда, по різні боки барикад. Успішний бізнесмен Стогов стає активістом Автомайдану, учорашня продавщиця Алла перетворюється на волонтерку, тітушка Сірий іде туди, де більше платять, а беркутівець Олег ладний карати «майданутих» навіть задарма... Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо і затамовуємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть. А ще — відчайдушна віра, що кінець кінцем усе буде добре...


 







      Небесна сотня [Текст]: [книга-реквієм] / [авт. К.Богданович, Х.Бондарева, Ю.Бухтоярова та ін.. - Харків :   Фоліо, 2015. - 206 с.

      Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради   того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити   в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани,   науковці,  підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та   «воїнами світла».


     








      Матіос М.В.   Приватний щоденник. Майдан.Війна...[Текст] : [хроніка подій 2013 -2015 рр.] / Марія Матіос.   - Львів : Піраміда, 2015. - 354 с.

      "Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує   правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка,   що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже   чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив   Майдан...змінила війна...





Коментарі: Залишити коментар
 
X