Слідкуйте за нами

16-01-2020
  Вуд, А.  Знайди помилки : давня історія. - Київ : Книголав, 2018. - 48 с.

  Дорослі добре знають, що історія одна з найважливіших наук. Кажуть, що на її помилках треба вчитися, щоб суспільства ставали кращими, а люди щасливішими. Якщо ви хочете прищепити своїй дитині любов до історії, або поглибити початкові знання, зверніть увагу на оригінальну, кмітливу й веселу книжку Аманди Вуд і Майка Джоллі.
  «Знайди помилки: давня історія» пропонує маленькому читачеві перевірити свою увагу та обізнаність, відшукуючи помилки на яскравих малюнках про життя у давнину: від кам’яної доби до піратства, від єгипетських фараонів до середньовічних лицарів. На кожній ілюстраціє є 20 речей, яких не могло бути в тій чи іншій епосі. Правитель майя з наручним годинником, римський воїн у джинсах, грецька ваза в Давньому Китаї Очевидні помилки, але далеко не всі вони будуть такими легкими. Якщо під час детективного розслідування виникнуть труднощі, треба лише перегорнути сторінку і дізнатися правильні відповіді.
  Книжка неодмінно сподобається читачам віком 6+, а також їхнім батькам, які зможуть перевірити й власні знання.


  Філліпс, Т. Людство. Стисло про те, як ми все про~~али. - [Київ] : Видавнича група КМ-БУКС, [2018]. - 286 с.

  Надзвичайно жвава подорож найкреативнішими та найкатастрофічнішими прой*бами людської історії. Сучасні люди сновигають планетою вже протягом сімдесяти тисяч років, і ми пройшли довгий шлях. Мистецтво, наука, культура, ремесла - це все дуже добре; а ще ми видерлися на самий вершечок харчового ланцюжка. Та якщо зовсім відверто, ця еволюційна подорож далеко не завжди була безхмарною. Іноді - тільки іноді - ми примудрялися катастрофічно, неймовірно, масштабно і стильно про**ати геть усе. 
  Гумористична книга британського журналіста Тома Філліпса проведе вас століттями людських дурощів, що визначили і змінили (як можна здогадатися, на гірше) хід нашої історії.







  Олланд, Ф. Уроки влади : мемуари / Франсуа Олланд. - Харків : Фоліо, 2019. - 443 с.


  В «Уроках влади» Франсуа Жерар Жорж Ніколя Олланд оцінює свою діяльність на посаді президента Франції, ділиться думками з політичних питань. Він не збирається більше балотуватися у президенти, відійшов від влади і отримав повну свободу відверто розповідати все, що вважає за потрібне, не тільки про політику, а й про своє особисте життя. 
  Для українського читача ці спогади особливо цікаві сторінками, де Франсуа Олланд, перший з «нормандської четвірки», розкриває подробиці перемовин у Мінську, що призвели до підписання Мінських домовленостей. 
  За принципову позицію, яку Франсуа Олланд виявив, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежість України, був нагороджений вищою державною нагородою України для іноземців — орденом Свободи. 
  «Я керував країною у винятковий період. Я хотів викласти… те, що є насправді влада, …і як я випробував цей унікальний досвід. Мій обов’язок також полягав у тому, щоб тверезо проаналізувати мою діяльність, мої успіхи, але також і невдачі, які я визнаю», — прокоментував публікацію своїх мемуарів 24-й президент Французької Республіки.

  Павленко, С.О. Батуринська фортеця : [до 350-ї річниці з дня започаткування гетьманської резиденції у місті Батурині] / Сергій Павленко. - Київ : Мистецтво, 2019. - 191 с.

  У книзі відомого дослідника Гетьманщини Сергія Павленка вміщено нариси про виникнення та розбудову Батуринської фортеці, її захисників і про драматичні події 1632 та 1708 років. Видання знайомить з новими фактами, джерелами й версіями буття колишньої гетьманської столиці та її очільників. Особлива увага приділяється періоду, коли володарем булави був Іван Мазепа, який доклав чимало зусиль для зміцнення фортеці. Саме Батурин як символ суверенної влади був знищений вщент під час московської навали 1708 року
  Видання розраховане на істориків, краєзнавців, студентів, усіх, хто цікавиться історією України. 




  Бармак, М.В. Російська військова окупація Правобережної України (друга половина XVIII-XIX ст.) : [дослідження] / Микола Бармак, Богдан Луговий, Наталія Мацко. - Тернопіль : Астон, 2019. - 335 с.

  У дослідженні розглянуто особливості російської військової окупації Правобережної України другої половини XVIII – XIX ст. Армія була використана російським самодержавством не лише як дієвий механізм інтригування значних територій до загальноросійської державної структури. Збройним силам відводилась домінуюча роль в залякування та придушенні опору місцевого населення, організації колоніального грабунку людських та матеріальних ресурсів, успішній реалізації владної стратегії, скерованої на повну окупацію українських земель.
  Рекомендовано науковцям і науково-педагогічним працівникам, краєзнавцям, вчителям, студентам та усім, хто цікавиться історією України..






  Грицак, Я. Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX ст.. - Київ : Yakaboo publishing, 2019. - 653 c.


  Посібник пропонує нову концепцію української історії модерної доби, що відображає найсучасніші досягнення української та світової науки. У центрі розповіді – складна, драматична і суперечлива історія українського націотворення. Особливий наголос робиться на ознайомлення читача з найновішими теоріями й інтерпретаціями цього процесу.
  Історію, яку тримає у руках шановний читач, можна назвати «історією без брому». Її підставовою тезою є ствердження принципової нормальності української історії. Це не означає, що вона має на меті замінити гіркий наркотик солодким. Українство було і залишається ураженим тяжкими хворобами. Нормальність української історії полягає у тому, що всі ці хвороби не є смертельними, вони є радше хворобами росту національного організму" (Ярослав Грицак).




  Гриневич, В.А. Червоний імперіалізм. Друга світова війна і громадська думка в Україні, 1939-1941. - Київ : Hres Press, 2019. - 491 с.

  У книзі автор розповідає про змову Сталіна і Гітлера, що призвела до великої війни в Європі, та про те, який вплив це справило на українське суспільство. На основі раніше утаємничених документів компартії, радянських спецслужб, щоденників, мемуарів і наукових досліджень автор доводить, що в реакціях вагомої частини населення воєнні кампанії РСЧА в Західній Україні, Західній Білорусії, країнах Балтії, Фінляндії, Бессарабії та Північній Буковині сприймалися як «червоний імперіалізм», загарбницькі і несправедливі. Масковане гаслом «звільнення єдинокровних братів» приєднання західноукраїнських територій та їх радянізація стали продовженням розпочатої 1920 року інкорпорації України до складу СРСР. Цей процес супроводжувався терором та ідеологічною індоктринацією. Однак сформувати гомогенне суспільство з єдиною радянською ідентичністю комуністичній владі не вдалося. Переживши Голодомор і репресії, Україна залишилася слабкою ланкою в Червоній імперії. Як зазначає Гриневич, осмислення доби сталінських анексій у Східній Європі може допомогти краще зрозуміти природу нинішньої російсько-української війни та різних моделей пам'ятання минулого. 


  Голод 1946-1947 рр. в Україні : колективна пам'ять : збірник свідчень очевидців, спогадів-переказів їхніх рідних, меморіально-публіцистичних статей / упоряд. В.І.Марочко. - Київ : Видавець Марко Мельник, 2019. - 1174 с.

  Збірник матеріалів усної історії та краєзнавчої публіцистики є першим в Україні археографічно-меморіальним виданням, яке безпосередньо відтворює причини, обставини та соціально-демографічні наслідки повоєнного голоду 1946–1947 рр. в Україні. Структура збірника представлена археографічно-оглядовою передмовою, науково-аналітичними статтями про особливості голодоморів в українських селах та містах 1920–40-х рр., меморіально-біографічною розповіддю про подвижницьку діяльність О.М.Веселової, глибокими роздумами очевидця голодного лихоліття А.І.Бондарчука, колекцією спогадів і публіцистичними матеріалами, упорядкованими за адміністративно-територіальним принципом. Збірка є виразником національної пам’яті.
  Для істориків, краєзнавців, музейних працівників, людей доброї волі.

  Лі Куан Ю  Із третього світу в перший. Історія Сингапуру : 1965-2000. - [Київ] : Видавнича група КМ-БУКС, [2018]. - 760 с.

  Це спогади Лі Куана Ю, які охоплюють період з 1965 по 2000 рік. У 1965 році Сингапур здобув незалежність. З того часу його батькові-засновнику, Лі Куану Ю, довелося вирішити чимало проблем: як побудувати мирні відносини із вороже налаштованими сусідніми державами, як забезпечити людей житлом та й взагалі підвищити рівень їхнього життя, як налагодити постачання води, як позбутися небезпечних комуністичних партій. За роки свого управління крихітною державою Лі Куан Ю спромігся зробити, здавалось би, неможливе. Нині його країна - одна із найбільш перспективних у світі. То яким чином цій людині вдалося домогтися цього "чуда"? У цій книжці є відповіді на всі питання.



Коментарі: Залишити коментар
 
X