Слідкуйте за нами

04-07-2016
    В червні 1954 року Рада Міністрів прийняла рішення про спорудження на території України потужного нафтопереробного заводу.   
    У січні 1957 року один з інститутів почав роботу над проектом.  У наступному році до Кременчука прибули геодезисти, які і підібрали конкретне місце, для майбутнього заводу.В 1961 році до роботи приступили будівельники.   

   Центральний комітет комсомолу України оголосив будову ударною комсомольською. Приїхало три тисячі молодих людей. Роботи розпочалися просто серед поля. Хоча завод варто було будувати не на чорноземі, а трохи далі. Але зводити на піску було більше небезпечно. Бо пісок всотує нафтопродукти. А так – чорнозем, глина забезпечували природню ізоляцію. Небезпека пожежі знижувалася.    

   Перший заводський об’єкт запускали в 1965 році. Потім сажовий завод, ТЕЦ…  
  Жили комсомольці зразу в селі Терешківці. А потім звели перші двоповерхові будиночки, які й досі стоять на краю Молодіжного. Вже згодом з’явився магазин, будинок побуту, гуртожиток за ним…  
  Нелегко було, та дата пуску заводу наближалась. Робітники запропонували свою допомогу будівельникам та монтажникам і кожен член заводського колективу в неурочний час відпрацював на пускових об’єктах п’ять робочих днів, або 35 годин.    
   24 червня 1966 року прибув перший ешелон нафти. Перший бензин кременчуцькі нафтопереробники отримали 18 липня. Офіційною датою введення Кременчуцького нафтопереробного заводу до ладу діючих, вважається 25 липня 1966 року.



         Література:    
1.    Билина Ю. Він узяв карту міста й сказав: тут буде НПЗ. [історія заводу НПЗ] //       Вісник Кременчука. – 2009. - № 39. – С. 18.
2.    Кременчугский нефтеперерабатывающий завод: очерк. – Харьков: Прапор,       1991. – 76с.
3.    Матюшенко О. Укртатнафта // Інформаційний бюлетень. – 2001. - № 33. –        С.5.
4.    Юшко В. Флагману нафтопереробної промисловості – 33 // Вісник Кременчука.        1999. – С. 2. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X