Слідкуйте за нами

06-04-2016

Неоголошена війна: Невідомі факти і хроніки АТО / Ольга Каліновська, Олег Криштопа, Євген Назаренко та ін.. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 510 с.


Ця книга є свого роду енциклопедією війни. Основна мета – згадати все. День за днем. Уже  два роки. Крім технології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. І репортажі журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози. 










Лойко С. Аеропорт. Головна книга про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали: роман. – К. : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 328 с.

Дія роману починається в Аеропорту (прообраз Донецького летовища) і розвивається по хвилинах впродовж останніх
п´яти днів більш як 240-денної облоги. Маленький український гарнізон Аеропорту день і ніч відбиває атаки противника, в стократ переважаючого  в живій силі і техніці. 
В цьому вщерть зруйнованому Аеропорту, підступні і жорстокі вороги стикаються з тим, чого не очікували і чому не можуть повірити. З кіборгами. Вороги самі так назвали захисників Аеропорту за їх нелюдську живучість і впертість приречених. Кіборги в свою чергу своїх ворогів прозвали орками. Разом з кіборгами в Аеропорту знаходиться американський фотограф, який  з тих чи інших причин переживає цю необов´язкову війну, як особисту драму.  Його очима, наче у калейдоскопі, в перервах між боями в Аеропорту читач баче всю історію того, що об´єктивні історики назвуть не інакше, як російсько-українська війна. 



Василь Шкляр. «Чорне сонце»: збірка. – Х. : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 304 с.


Українських захисників вирішив увічнити і майстер гостросюжетних романів Василь Шкляр. Свій твір він присвятив бійцям добровольчого батальйону «Азов» (у його емблемі присутній символ «Чорне сонце»), з якими довгий час пробув на фронті.
Головний персонаж «Чорного сонця» − реальний боєць «Азова» з бойовим позивним «Художник». Перебіг подій російсько-української війни показано очима хлопця, якого честь і совість змусили взяти в руки зброю. Від імені героя письменник розмірковує, хто і навіщо затягує криваву драму, чому гинуть найкращі, чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами і яким 
буде майбутнє України.
 






Талан С. Оголений нерв: роман.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.- 544 с.


Письменниця живе в Сєверодонецьку, вона не виїхала на період окупації і все, що відбувалося в місті, відчула на собі.
Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв`язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...
Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка — вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах..








Костина Н. Билет в одну сторону : роман. – Х.: Клуб Семейного Досуга, 2015. – 304 с.


Аня – волонтер-медик у військовому госпіталі, вона ладна мити підлогу, ставати до будь-якої роботи, аби тільки допомогти бійцям. Коли до шпиталю привезли смертельно пораненого, тільки миттєва реакція Ані та її чіткі дії допомогли повернути юнака з того світу. Усіма силами вона бореться за життя юнака. І цей незнайомець, який знаходиться в комі, стає для неї найдорожчим на всьому світі…
Єгор – актор із Росії, який повірив пропаганді і вирушив воювати на Донбас. Та в перші ж дні на фронті юнак зрозумів, що його обдурили. «Правое дело» за яке він приїхав воювати, - це жорстокий вимисел, а війна – завжди білет в один кінець…










Вдовиченко, Г.К. Маріупольський процес: роман.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.- 288 с.


Нова книжка відомої української письменниці Галини Вдовиченко «Маріупольський процес», присвячена, як нескладно здогадатися з назви, подіям нинішньої війни на сході нашої країни. Роман, завдяки якому Вдовиченко стала лауреаткою літературної премії «Коронація слова».
«Маріупольський процес» – то чергова варіація одного з дуже поширених літературних сюжетів, відомого в нас, мабуть, передусім завдяки «Кавказькому бранцю» Олександра Пушкіна. Події, звісно, відбуваються у двадцять першому, а не дев’ятнадцятому столітті та не на Кавказі, а в Приазов’ї, під Маріуполем. Український боєць, доброволець Роман зі Львова потрапив тут у полон до «ополченців», колишніх пересічних хлопців-«гопників», що з початком подій стали сепаратистами й отримали зброю. Бранця почали бити, але раптом його попросила як «робочу силу» сестра одного з бойовиків, Ольга. Дивна, за нормальною логікою, пропозиція, у логіці війни не особливо здатна подивувати – і, відповідно до одвічних воєнних традицій, Роман став рабом на звичайному українському сільському обійсті.


Струцюк Й. По дорозі до Савур-могили : роман // Дзвін. – 2015. - № 8. – С. 12


Це максимально правдива оповідь «про подвиг і відступництво, про перші здобутки і втрати на фронті, про небачену самопожертву в окопах і нечувану зраду в тилу; про те з чим зовсім несподівано зіткнулися ми, українці, виборюючи самостійність і створюючи нашу армію.
Головні герої роману – молоде подружжя з Волині – Артем і Катерина. Артем служив у підрозділі «Беркут». Коли після подій на Майдані «беркут» звинуватили в злочинах, Артем подався на Донбас до «ополченців». Його дружина в цей час разом з волонтерами допомагала українським воїнам. Одного разу біля Савур-могили вони зустрілися…





Положій Є. Іловайськ : уривок з книги // Дніпро. – 2015. - № 4/5. – С. 18


Книга складається з 16 новел − історій про солдатів, які пережили «Іловайський котел». В основі кожного оповідання − спогади бійця, що став учасником найжахливішої поразки української армії за всю війну на Донбасі. Автор намагався точно, наскільки це дозволяє жанр новели, передати історії солдатів, у більшості персонажів є прототипи. Українські військові чини, дії яких призвели до Іловайської трагедії, показані в книзі в дуже непривабливому вигляді. Історії бійців, взяті за основу оповідань, − захоплюючі, несподівані, парадоксальні. 








Комберянов С. Шлях воїна : оповідання // Дніпро. – 2016. - №1. – С. 116
Під кулями, у сирих окопах чи на лікарняному ліжку єдине, що зігріває душу, - це кохання. Олегова мрія розбилася на друзки через війну. І не тому, що покалічила його тіло. Найпарадоксальніше те, що він не потребує співчуття. Воїн продовжує свій шлях…

Решетнік А. Янголе мій : оповідання // Дніпро. – 2016. – № 2. – С. 78.
Війна жорстока: вона не запитує, кого забрати. Її не хвилює, чи маєш ти дітей, дружину, рідних, які чекають, лічачи секунди розлуки. Це історія про вірність і любов, про мужність і патріотизм, про найважливіші чесноти, які передав батько своїй доньці.

Собчук Р. Життя, розчахнуте навпіл : воєнні історії // Дніпро. – 2016. - № 3. – С. 132
Війна в тилу, на лікарняному ліжку, у звичайному офісі. Вона всюди… навіть коли здається, що бойові дії десь далеко. Варто лише озирнутися й вийти із свого ілюзорного світу комфорту. 




Коментарі: Залишити коментар
 
X